Ondanks het feit dat elektrisch autorijden door de jaren heen steeds beter ingeburgerd is geraakt bestaan er toch ook nog een aantal frustraties. Een belangrijke frustratie die vaak hoorbaar is bij mensen heeft betrekking tot het feit dat het opladen van de accu van hun auto ongelofelijk veel tijd in beslag neemt. Toch hoeft dat zeker en vast niet noodzakelijkerwijs het geval te zijn, integendeel. Het is namelijk ook mogelijk om te kiezen voor snelladen. Gebruikmaken van een snellader zorgt ervoor dat de accu van uw auto in amper 30 minuten tijd kan worden opgeladen. Bent u nog niet echt bekend met snelladers en wilt u daar graag verandering in brengen? Ontdek alles over snelladen hier op deze pagina.
Wat is het verschil tussen gewoon laden en snelladen?
Er kan op tal van verschillende manieren voor worden gekozen om de accu van een auto op te laden. Standaard is het zo dat er gebruik wordt gemaakt van laadpalen welke wisselstroom leveren aan een auto. In dit geval moet u er rekening mee houden dat het opladen van de accu van uw auto tot wel twee uur tijd in beslag kan nemen. Wordt er gebruik gemaakt van een installatie bij u thuis? In dat geval kan die vereiste hoeveelheid tijd oplopen tot wel acht uur. Dit niet in het minst omdat de auto dan door middel van haar eigen omvormer de wisselstroom dient om te zetten in gelijkstroom. In tegenstelling tot bij gewone laders geldt voor snelladers overigens dat de kabels altijd vastzitten aan het laadstation.
Bij snelladen wordt er geen gebruik gemaakt van wisselstroom, maar van gelijkstroom. Dit zorgt ervoor dat snelladers in staat zijn om elektrische voertuigen aanzienlijk sneller op te laden. Deze methode die wordt toegepast door snellaadpalen stelt ze in staat om voertuigen binnen slechts een half uur tijd voldoende te voorzien van elektrische energie. In het bijzonder voor zakelijke gebruikers van elektrische voertuigen geldt dat snelladen de interessantste optie is. Zij moeten namelijk continue gebruik kunnen maken van hun voertuig(en).
Hoe verloopt snelladen met een snellaadpaal?
Snellaadpalen dienen omwille van de (zeer) korte laadtijd in staat te zijn om een elektrisch vermogen te leveren van ongeveer 50 kW. De voedingsspanning bedraagt 400 tot 500 V gelijkspanning terwijl de stroom maar maximum 125 Ampère kan worden. Het merendeel van de zogenaamde ‘Fastned stations’ zijn uitgerust met een Tesla-adapter. Dit zorgt ervoor dat ook Tesla’s daar gewoon opgeladen kunnen worden. Aan het einde van het jaar 2016 raakte bekend dat er een nieuw samenwerkingsverband was ontstaan tussen BMW, Daimler, Ford en Porsche. Dit samenwerkingsverband had betrekking tot de ontwikkeling van bijzonder snelle laadstations welke beschikken over een vermogen van 350 kW. Deze zijn in staat om tot wel drie keer het vermogen te leveren van de Tesla Superchargers.
Heeft snelladen ook nadelen waar u rekening mee moet houden?
In de praktijk is het zo dat er lang niet alleen maar voordelen zijn verbonden aan snelladen. Zo stellen menig aantal experts dat regelmatig snelladen ervoor kan zorgen dat de levensduur van de accu negatief wordt beïnvloed. Er wordt dan ook aangeraden om, wanneer de auto bijvoorbeeld even thuis staat, deze gewoon op te laden op laag vermogen. Toch is het zo dat deze stelling van bepaalde experts door menig aantal andere partijen wordt ontkracht. Met name Taxi Electric, een taxibedrijf in Amsterdam heeft reeds aangegeven dat haar elektrische Nissan Leaf voertuigen geen nadelen ondervinden van frequent snelladen. Zij snelladen hun voertuigen twee à drie keer per dag terwijl er na een periode van twee jaar nog geen enkel noemenswaardig capaciteitsverlies is opgetreden.
Wilt u weten welke snellader het meest geschikt is voor uw situatie? Kijk dan op www.eneco-emobility.com.